Изчисляване на броя на светлинните източници

Изчисляване на броя на светлинните източници

Качеството на светлината в една стая се определя отчасти от това колко внимателно е проектиран осветителната система. Ето защо, в ситуации, когато LED осветлението е организирано със собствените ви ръце, се препоръчва да се изчисли броят на осветителните тела или дължината на лентата, въз основа на табличната стойност на осветеността на 1 метър площ.

Има стандарти за осветление за помещения за различни цели: за хола – 450 лукса; кабинет, аудитория на учебно заведение – 300 лукса; за коридора – 100 лукса; спалня – 200 лукса; за офис помещения – в диапазона от 380 до 490 лукса.

Тези данни дават възможност за изчисляване за помещения с определена височина на тавана (2,5-3 m). Броят на източниците на светлина се определя чрез умножаване на площта на помещението (квадратен метър) със стойността на нормализираното осветление (lx). Освен това изчислението включва разделяне на получената стойност на индикатора за светлинния поток на лампата (lm), който е посочен от производителя.

По този начин светодиодните осветителни устройства се използват доста често днес: при организиране на осветителна система за жилищни сгради, апартаменти, улични зони и т.н.

Голям брой плюсове свидетелстват в полза на този тип източници на светлина. Мнозина са спрени от високата цена, но ако погледнете в бъдеще, LED осветителните тела ще се изплатят доста бързо. Това обаче се отнася само за случаите, когато устройството се използва редовно и продължително. Преди инсталирането трябва да изчислите броя на лампите за помещението, което се извършва въз основа на нормализираната стойност на осветеност на 1 кв. квадратен метър.

Ако всички тези изчисления ви се струват сложни, може да се насочите към избор на имоти от инвеститор, където всичко необходимо е извършено от експерти в областта си.

Team