Какво е онлайн магазин – история и развитие на електронната търговия

Какво е онлайн магазин – история и развитие на електронната търговия

Онлайн пазаруването е сред най-динамичните технологични тенденции през последните години, която се ускори особено след избухването на пандемията от COVID-19 и въвеждането на ограничения, свързани с нея. Все още не всички потребители обаче са запознати какво точно представляват онлайн магазините и как са се развили в миналото.

Онлайн магазинът е уебсайт, който позволява на потребителите директно да купуват стоки или услуги от продавач през интернет, използвайки своя уеб браузър или мобилно приложение. При това те намират продукт, който ги интересува, най-често през търсачки като Google или като посетят уебсайта на търговеца на дребно директно. Трети вариант е да използват търсачка за пазаруване, която показва наличността и цената на същия продукт при различни електронни търговци на дребно.

Онлайн магазините обикновено позволяват на купувачите да използват функции за „търсене“, за да намерят конкретни модели, марки или артикули. След като открият желания продукт, потребителите могат да го закупят и той им се доставя в определен срок. При поръчка на цифрови продукти, като песни или софтуер електронният търговец обикновено изпраща файла на клиента по интернет.

Онлайн пазаруването се е развило с появата на Интернет, превръщайки постепенно мрежата от рекламен инструмент за компании, предоставящ информация за техните продукти – в платформа за действителна поръчка и транзакция.

Сред най-големите сайтове за онлайн търговия в света са Amazon, eBay, Alibaba и други. Първите по-масови продажби по интернет датират от 1994 г. насам – първоначално на музика, а след това и на вино, шоколадови бонбони и цветя. Към тези пионерски категории за търговия на дребно скоро се прибавят стотии други.

През първите години онлайн купувачите са предимно заможни мъже над трийсетте години. Днес обаче по интернет пазаруват всички – мъже, жени и дори деца.

Успоредно с електронната търговия се развиха и средствата за дигитални разплащания, известни днес като финтех. В чужбина онлайн купувачите обикновено използват кредитна карта или акаунт в системи като PayPal, за да извършват плащания. У нас обаче най-разпространен все още си остава наложеният платеж.

Съществуват и редица други методи за разплащане при онлайн покупки, най-популярните сред които са: таксуване към мобилни и стационарни телефони, биткойн или други криптовалути, заплащане с чек, банков превод, дебитна карта, директен дебит, подаръчни карти, както и пощенски паричен превод. Много от тези методи обаче все още не са популярни у нас.

Кой да изработи онлайн магазина ви в България?

Изработват се все повече и повече онлайн магазини и конкуренцията между тях вече е огромна. Затова е изключително важно какво и най-вече от кого купувате. От 3D Web Design в София можете да купите изработка на страхотен електронен магазин на много ниска цена. Те дори ще ви класират в Google, което е услуга без аналог за България.

Team