Материалът за арматура влияе на цената – какви са спецификите

Материалът за арматура влияе на цената – какви са спецификите

Когато правите проучване за доставчик, който предлага конкурентна арматурно желязо цена, няколко са спецификите, които трябва да вземете под внимание. На първо място е добре да се поинтересувате разполага ли доставчикът със собствен арматурен двор. Наличието и добрият му капацитет са гаранция, че фирмата може да ви предложи разнообразие, коректно и бързо обслужване.

Друго важно нещо, за което трябва да попитате, когато преговаряте за арматурно желязо цена е, разполага ли фирмата със собствен транспорт.  Важно е да го има, за да сте спокойни, че поръчаната арматура ще достигне до обекта ви точно навреме и без допълнително оскъпяване, до което неминуемо би довело наемането на допълнителен специализиран транспорт.

Очаквайте различна арматурно желязо цена, съобразно материала, който е използван

Арматура се изработва от няколко вида стомана, което определя специфичните ѝ характеристики. Най-общо стоманата за арматура се разделя на горещо валцувана и студенообработена.

От пръв поглед тя може да бъде разграничена според външния си вид – обла, с периодичен профил – тип “Елха”, “Винт” и студено прещипната.

Съществено значение има якостната характеристика на стоманата за арматура. На тази база тя се разпределя в няколко класа.

Определящи за стоманата от клас  А-I са голямата пластичност и ниската граница на провлачване. Стомана от клас  А-I се предлага с диаметър от 4 до 40 мм. Тя е гладка, с кръгло напречно сечение.

Характерно за стоманата от клас А-II е винтовото оребряване, а диаметърът, в който се предлага е от 10 до 40 мм.

Стоманата от клас А-III е оребрена по рибена кост. Най-често се използва стоманата с дебелина от 8 до 36 мм, но по заявка може да бъде произведена и с по-голяма дебелина – до 120 мм.

Диаметърът на стоманата от клас А-IV е от 10 до 32 мм, изработват се и телове клас В-I и Вр-I, чиито диаметри са от 3 до 6 мм.

Всеки от различните видове стомана за арматура има своето специфично приложение на строежа. Съобразно това какво точно ви е необходимо, ще получите оферта и за съответната арматурно желязо цена.

Водете се от предписанията на проектанта, когато подбирате арматура за вашия строеж

За всеки строеж са необходими няколко вида арматура, които изпълняват различни функции и съответно имат различна арматурно желязо цена.

Предназначението на носещата арматура е да поема най-големите напрежения, предизвикани в строежа, както от натиск, така и от опъване. Изработва се от стоманени пръти от класовете А-I, А-II или А-III, като се съчетават прави и огънати.

За да се подпомогне фиксирането на носещата арматура при бетониране се използва монтажна арматура, която може да е под формата на скелети или мрежи и е изработена от стомана клас А-I.

Разпределителната арматура играе важна роля при разпределяне натоварването на строежа, което пада основно върху носещата арматура. Изработва се от стомана клас А-I и поддържа здравината на строежа до засъхване на бетона.

От съществено значение е да осигурите за вашия строеж точно каквото проектантът е предписал. Допълнителен бонус ще е ако договорите приемлива арматурно желязо цена, която няма да наруши рамките на бюджета, който сте предвидили.

Team