Осветление за шоу рум

Осветление за шоу рум

Шоурумът или модният шоурум е тенденция в търговията.

Това не е просто супермаркет или търговски център, на това място стоките са представени на най-високо ниво.

Купувачът може да разбере историята на определена търговска позиция, колекция или марка, да изпие чаша кафе в уютен и стилен интериор.

Правилната светлина играе важна роля при демонстрацията на продуктите: тя не само представя стоките благоприятно, но и създава уникална атмосфера, подчертавайки престижа на експозицията.
Видове осветителни тела за шоуруми

Шоурумът не е типичен склад, а един вид „клуб за елита“, като тази изключителност се подчертава от всеки щрих в интериора. Осветлението не е изключение, следователно осветителните тела за изложбени зали се избират по два критерия: функционалност и съответствие с интериора.

Има два вида лампи, използвани в шоурумите: стационарни и мобилни.
Статична функционалност

Стационарните тела са класика на осветлението. Конструкциите са подходящи за опънати и окачени тавани като „Грилято“, „Армстронг“, гипсокартонени повърхности.

В какви случаи се използва стационарно осветление: Светлина за шоурума

лампи са необходими за горно централно осветление;
изложените продукти рядко се сменят;
витрините са направени старателно, стелажите са оразмерени и фиксирани;
при смяна на изложбени мостри щандовете остават на мястото си.

Опции за стационарно осветително тяло:

вградени устройства: осветителни тела, спотове;
окачени конструкции;
надземни устройства;
карданни лампи.

Мобилна светлина

За създаване на светлинни акценти, а не статични, а движещи се, се използва специален вид осветление – релсови лампи и проектори. Приспособленията на шината се движат лесно по пистата, прикрепена към тавана или закачалки. Тази функция улеснява промяната на посоката на светлината.

Кога са полезни мобилните осветителни конструкции?

експозицията и разположението на стоките се променят често;
демонстрацията предполага сезонна смяна на колекциите;
няма специален дизайнерски проект за шоурума.

Track light е протагонистът на осветлението на шоурума: стилни лампи, динамично насочено осветление, проста смяна на светлинните акценти.
Колко светлина зависи от експозицията на шоурума

Видът на осветлението и видовете тела се определят от специализацията на шоурума. Например в шоурумите, където са изложени мебели, автомобили, картини, се използва стационарна светлина. Но мобилните лампи са по-подходящи за бутици за дрехи, осветление за прибори, декор.

Цветната температура също се взема предвид: за осветяване на водопроводни инсталации се нуждаете от студена бяла светлина при 4000–5500 K, дрехите изглеждат по-добре при топла светлина при 2500–3500 K.

Естественото цветопредаване е важно при избора на цветни продукти като дрехи или мебели. Купувачът трябва да е сигурен, че избира диван или рокля в сянка, която вижда в светлината на лампите на шоурума. Следователно индексът на цветопредаване на осветителните тела е най-малко Ra 80 и по-висок.

Струва си да се подходи внимателно към организацията на осветлението на шоурума, така че изложените стоки да изглеждат във възможно най-добра светлина!

Team