Какво е LED осветление

Какво е LED осветление

Диодното осветление е метод за подаване на изкуствена светлина с енергоспестяващи LED лампи. Технологията се разпространи сравнително наскоро, но вече спечели признанието на интериорните дизайнери.

С помощта на LED осветителни тела е лесно да се приложи всеки сценарий на осветление. Устройствата изглеждат привлекателни в интериора и са перфектно съчетани със системата „умен дом“.

Можете да поставите LED лампи в конвенционални осветителни тела или да закупите LED осветителни тела веднага. Въпреки това, преди да изберете продукти, е важно да разберете как функционират.

Устройството и принципът на действие на светодиодите

Светодиодите са устройства, базирани на полупроводникови елементи с кръстовище електрон-дупка. Устройствата излъчват сияние само когато през тях преминава електрически ток.

Един от полупроводниците е доминиран от положителни йони, докато другият е доминиран от електрони. Когато ток преминава през тяхната точка на контакт, настъпва рекомбинация на елементите. В резултат на това се появява излишък от енергия, която се превръща в светлинно излъчване.

Диодите излъчват лъчи в зелен, син и червен спектър. В резултат на смесването на тези тонове се получава бяло сияние. В зависимост от типа лампа, потоците могат да бъдат топли или студени.

Стандартен дизайн на LED лампа:

Табло с диоди, разположени върху него.
Радиатор.
Шофьор.
Дифузер.
Основа / цокъл.
Колба с всякаква форма.
Долни и горни държачи.

Най -важният елемент на системата е драйверът, който се намира в основата на устройството. Това е комбинация от трансформатор, кондензатори и микросхеми. Цената на светодиодните източници на светлина зависи от качеството на тази част. Драйверът се използва за преобразуване на AC в DC и стабилизиране на входящото напрежение. Друга функция е захранването на светодиодите.

Основата е необходим елемент за свързване на лампата към държача на лампата. Има няколко вида части, но най -често срещаните са щифтове и винтове.

Радиаторът служи за отвеждане на топлината от LED кристалите. Колкото по -голяма е частта, толкова по -добър е ефектът от нейната работа.

Дифузьорът играе важна роля в системата. Той помага за равномерното разпределение на светлинните потоци, предпазва корпуса на лампата от влага и прах.

LED крушки: плюсове и минуси

За да вземете решение в полза на LED осветлението, е важно да проучите достойнствата на източниците на светлина. Основни предимства:

Дълъг експлоатационен живот: LED лампите могат да работят до 50 000 часа.
Екологичност и безопасност: при производството на лампи не се използват токсични компоненти.
Икономичен разход на енергия: LED лампите изискват много по -малко електроенергия от другите осветителни тела, но въпреки това осигуряват оптимално наситеност на осветлението.
Издръжливост на корпуса: LED лампите няма да се счупят, ако случайно паднат от ниска височина.
Отлични параметри на светлинна мощност. Средната мощност на светлинния поток е 50-100 lm на 1 W.
Оптимален светлинен спектър: светодиодите осигуряват комфортно осветление, подобно на слънчевата светлина. За сравнение: индексът на цветопредаване на естествени потоци е 100 единици, LED лампи – 80-85.

LED осветителните лампи са подходящи за всякакви помещения, включително и такива с висока влажност. Устройствата не изискват поддръжка и допълнителни мерки за защита.

Приложение на светодиоди: видове осветление

Благодарение на отличните си работни параметри, LED лампите са подходящи за вътрешна и външна употреба. Видове осветление:

Апартамент.
Офис.
Пазаруване.
Индустриални.
Улица.
Прожектор.
Спешен случай.

Особено често в дневните се организира LED осветление. Диодни лампи могат да бъдат намерени във всякакви лампи: стенни, таванни, декоративни. Можете също да използвате LED ленти. Те са добри за подчертаване на интериорни предмети, мебели, многостепенни тавани, ниши, стълби.

Цвят на излъчване на LED лампи

LED крушките могат да имат различни нюанси на светлината. За да се определят параметрите, има цветова гама, чиито основни показатели са посочени в таблицата.

Индикатори за цветна температура
Топло бяло Естествено бяло Студено бяло
2700-3000 K 4000-4500 K 6000-6500 K

Колкото по -висока е цветната температура, толкова по -ярка е светлината от лампата. Студено сияние със син оттенък може да не изглежда много удобно за осветяване на апартамент. Затова естественото бяло е идеално за домашно осветление.

Живот на LED лампата

В зависимост от типа лампа и производителя, животът на продукта е от 20 000 до 50 000 работни часа. Тоест, висококачествен източник на светлина може да издържи повече от 5 години при ежедневна употреба.

Обикновено информацията за експлоатационния живот е посочена на опаковката, но не винаги е възможно да се повярва на това, което те пишат. Например, производителите често посочват впечатляващ експлоатационен живот, въпреки че продуктите са евтини. Малко вероятно е евтината крушка да издържи възможно най -дълго.

Дори ако производителят не е изневерил с ресурса, струва си да се вземат предвид външни фактори, които могат да повлияят на експлоатационния живот. Това са: пренапрежение, пренапрежение, некачествено окабеляване, повреда на лампата. Ако светодиодните източници са разположени на открито, тяхното представяне се влияе отрицателно от неблагоприятните метеорологични условия. Нежеланите фактори могат да намалят живота на лампата с около една трета.

Невъзможно е предварително да се предскаже колко дълго ще издържи тази или онази лампа. Има обаче начини да удължите живота на диодните източници на светлина:

Използване на димер. Устройство с лост за превключване се използва за регулиране на яркостта на сиянието. Димерът потиска пусковия ток, който често е основната причина за преждевременно изгаряне на лампата.
Организирайте интелигентно осветление. Автоматичното включване / изключване на лампите чрез команда или сигнал от сензори ще избегне ненужни манипулации.
Купете качествена лампа. Добре проектираното устройство е важен фактор за правилната работа на лампата.

Ако за подсветка се използват LED ленти, по -добре е да ги залепите върху алуминиеви повърхности. Материалът абсорбира част от топлинната енергия, така че осветителното тяло няма да се провали в резултат на прегряване.
По какво LED източниците на светлина се различават от другите

Вече обсъждахме характеристиките и предимствата на LED крушките. Нека преминем към сравняване на тези източници на светлина с други. Помислете за разликите от флуоресцентни, халогенни и лампи с нажежаема жичка.
Халогенни лампи

Основният недостатък на такива лампи е силното нагряване. Температурата в колбата се повишава поради циркулиращите газове. Това не се случва с диодни източници, защото основната разлика е принципът на работа.

Халогенните осветителни тела могат да работят до 4000 часа. Това означава, че техният експлоатационен живот е почти 10 пъти по -малък от този на LED устройствата.

Team

Вашият коментар